Výročná členská schôdza 2015 - Trenčianský letecký zväz

hľadať
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Výročná členská schôdza 2015

ARCHÍV > SLZ Trenčín 2015

Správa  o činnosti SLZ gen. Dr. M. R. Štefánika pobočka Trenčín
prednesená na  VČS  9.12.2015.

                                                                                                                                            späť na mapu  
V
ážení páni,
    Základným návodom pre činnosť našej pobočky v uplynulom roku bol plán prijatý na VČS 10.12.2014 . Plnenie plánu a činnosť v zmysle stanov a smerníc SLZ organizačne zabezpečoval výbor pobočky.
       K činnosti výboru
    Predseda pobočky Silvester Kamenický riadil činnosť výboru tak aby bolo zabezpečené splnenie vytýčených úloh. Pravidelne, najmenej 1 x za mesiac zvolával výbor k riešeniu a zabezpečeniu činnosti pobočky. Dbal na to, aby výbor rozhodoval kolektívne a úlohy pre členov boli rozložené rovnomerne. Pracoval aktívne ako člen republikového výboru SLZ. Informoval výbor a členov pobočky o jeho činnosti. Zabezpečoval plnenie vytýčených úloh .
    Miestopredseda  pobočky p. Fr. Sekereš  zastupoval predsedu v jeho neprítomnosti. Aktívne ovplyvňoval svojimi skúsenosťami činnosť výboru a celej pobočky.
    Tajomník pobočky Ing. D. Sadloň
pravidelne informoval členstvo i verejnosť o organizovaných akciách  v danom mesiaci, na našej nástenke v posádkovom klube. Nástenku doplňoval v spolupráci p. Švančarom aktuálnou fotodokumentáciou  o našej činnosti. V náhradných programoch bol vždy pripravený,  aby nás zoznámil s novinkami vo vývoji vojenského i civilného  letectva.
    Pokladník pobočky p. A. Švančara, vedľa svojej funkcie pokladníka ktorú  vykonáva zodpovedne, má veľký podiel na propagácii činnosti našej pobočky. Vedie našu webovú stránku, ktorú  doplňuje informáciami o našej činnosti,  spestrené pohotovou dokumentáciou. Veľmi ho mrzí to, že naša webová stránka je cez jeho vynaložené úsilie málo navštevovaná.
    Kronikár pobočky Ing. M. Zelenka
pravidelne, hlavne fotodokumentáciou v spolupráci s pánom A. Švančarom zaznamenáva do kroniky priebeh našej činnosti. Vedľa toho aktívne pracuje ako člen výboru, pri zabezpečovaní našich úloh.  
    Záverom k činnosti výboru môžeme hodnotiť, že pracoval  iniciatívne a zodpovedne, zabezpečil splnenie úloh v uplynulom období.
         K členskej základni.
K dnešnému dňu má naša pobočka 41 členov s priemerným vekom 72 a pol roka. Vzhľadom k veku, ale i zdravotným ťažkostiam nám aktívne nepracujú, nezúčastňujú sa našich akcii páni Čičko, Hudec, Lohynský a Hochman. Táto pasivita je u p.Kaliského i pani Molnárovej. Zostávajú však naďalej našimi členovia, lebo si plnia základnú povinnosť člena, platiť členské príspevky. Nie všetci naši členovia si túto povinnosť za uplynulí rok splnili. Veríme, že dnes tak učinili a dlh si vyrovnali.
Vzhľadom k tejto situácii, že prevažná väčšina z nás je v seniorskom veku musíme prispôsobovať i našu činnosť, aby zodpovedala našej mentalite i fyzickým schopnostiam. Musíme zabudnúť na  dlhšie zahraničné zájazdy  a ani z menšej účasti na našich ak ciach nerobiť problémy.
Vyhodnotenie plánu činnosti.
   V mesiaci január sme na schôdzi pobočky riešili zabezpečenie úloh z plánu činnosti vytýčených VČS. Premietli sme si film s leteckou tematikou.
   V mesiaci február vykonal v našom klube prednášku s besedou dlhoročný kapitán dopravných lietadiel letky ministerstva vnútra p. Ján Repa. V úvodnej časti nás zoznámil s problematikou tejto letky pri zabezpečení prepravy vládnych  funkcionárov s úlohami, ktoré osobne plnil. Vo voľnej besede zodpovedal na otázky našich členov. Beseda bola zaujímavá a splnila naše očakávanie.
    V mesiaci marec výbor pobočky zorganizoval autobusový zájazd do Prievidze. V prvej časti exkurziu do podniku na výrobu ultraľahkých lietadiel  v druhej  návštevu Hornonitrianského  banského skanzenu.
Firma AEROSPOL s.r.o. na výrobu ultraľahkých lietadiel a vetroňov má svoje výrobné haly v priestoroch  Prievidzského letiska. Podnik vyrába ultraľahké lietadlo Dynamic WT9. Pre jeho dobré letové parametre  majú o toto lietadlo záujem predovšetkým zahraničný zákazníci. Výrobnými halami nás s odborným výkladom sprevádzal jeden s vedúcich pracovníkov firmy p. Mirosla Maťaš. Obdivovali sme zručnosť pracovníkov pri plastovej výrobe trupov, krídiel i riadiacich plôch. V montážnej hale sme videli usadzovanie motorov,  montáž prístrojov pre kontrolu letu, pohonnej jednotky, navigačného a rádiotechnického  vybavenia. Bola to exkurzia, s ktorej si každý z nás odniesol pekné zážitky. Návšteva podniku bola obmedzená maximálne na 2 hod.
Výbor pri príležitosti, že sme v Prievidzi zorganizoval návštevu Hornonitrianskeho banského skanzenu, ktorý je súčasťou bývalej bane Cigeľ. I keď bolo sfáranie do bane časovo a fyzicky náročné,  obohatilo nás o nové zážitky a poznania. Pobyt pod zemou bol zážitkom pre nás bývalých letcov, pre ktorých bol pracovný priestor opačný, vysoko nad zemou. Zájazdu sa zúčastnilo 22 našich členov, ktorí boli s organizáciou zájazdu  spokojní. Cestou domov sme s dozvedeli smutnú správu o úmrtí nášho člena plk. v. v. Ľudovíta Kaliského.
  10.apríla  sa delegácia našej pobočky v zložení páni K. Steklý, S. Kamenický   a T. Švančara  zúčastnila osláv 70.výročia oslobodenia, položením vencov k pamätníku padlých v lesoparku na Brezine. Delegáciu prijal i primátor Trenčína  p. Rybníček.
V tomto mesiaci výbor zorganizoval vlakový zájazd do Košíc, k návšteve leteckého historického múzea. Na jeho pôde nás privítal Ing. Orlita, jeden z vedúcich pracovníkov múzeá. Zoznámil nás s históriou múzea a odborným výkladom nás sprevádzal  po jednotlivých exponátoch vystavených lietadiel  a leteckých motorov. Vyzdvihol zásluhy exprezidenta SR  Rudolfa  Šustra, ktorý získal ktorý získal od predstaviteľov  12 krajín Európy, USA a Číny  vzácne exponáty vojenských bojových lietadiel. Samozrejme, boli pre nás zaujímavá i expedícia  bojových lietadiel bývalej čs. armády. Zájazdu sa zúčastnilo 12 našich  členov.
V mesiaci máj
 20.5. SLZ gen, Dr. M. R. Štefánika  slávnostne prevzal rotujúce predsedníctvo  EPAA  /Europská asociacia  leteckých zväzov.Bolo to za účasti leteckých zväzov zo zahraničia. Slávnostného aktu sa zúčastnila i delegácia našej pobočky páni Sekereš, Liška, Švančara a Kamenický. Rozhodujúcu úlohu tu samozrejme zohrával prezident SLZ  Ing. P. Gašparovič . Očakávame, že nám v diskusii  priblíži, aká je dnes v tejto organizácii situácia. Zoznámi nás i s úlohami ktoré riešilo predsedníctvo SLZ v posledných mesiacoch.       
Na schôdzi pobočky 13.5. vykonal prednášku s besedou  o predpisoch leteckej civilnej prevádzky nad územím Slovenska,  dlhoročný pracovník Dopravného úradu SR sekcie letectva náš člen Ing. Ján Omachel. Zoznámil nás s problematikou,  ktorá bola pre väčšinu  z nás doteraz neznáma.
7. mája sa delegácia pobočky Ing. Sadloň, Ing. Zelenka, páni Krajčovič, Mikulovský a Ing. Herman zúčastnila pietneho aktu a vernisáže pri príležitosti ukončenia 2. sv. vojny v priestoroch Posádkového domu armády.
    V mesiaci  jún sa plánovaný zájazd na letisko v Slávnici  neuskutočnil  pre malú účasť.  Túto akciu máme v pláne pre budúci rok.
V mesiaci august, dvadsiateho siedmeho sa delegácia  SLZ , v ktorej boli i naši členovia Ing. Gašparovič,  Kamenický, Sekereš a Švančara  zúčastnila smútočnej rozlúčky so siedmimi  obeťami leteckej  tragédie  na letisku v Slávnici.
V sobotu 29 augusta sme ve spolupráci s klubom Vojenských veteránov zorganizovali zájazd na letecký deň
letisko Sliač. Už tradične sme videli majstrovské ukážky leteckej pilotáže na športových i bojových lietadlách a vrtuľníkoch. So záujmom sme si prezreli i vystavenú leteckú techniku. Program bol veľmi bohatý a naplnil naše očakávanie. Každý sme si z leteckého dňa odniesli krásne zážitky a spomienky. Zájazdu sa zúčastnilo 33 členov. I v tomto roku plánujeme v spolupráci KVV  v mesiaci august účasť na leteckom dni.
V mesiaci september sme si v našej pobočke pripomenuli deň slovenského letectva, V krátkom vystúpení  nám Ing. Sadloň pripomenul jeho históriu a význam pre naše letectvo.
Republikový výbor SLZ pri príležitosti zasadania skupiny EPAA na letisku Martin Tomčany zorganizoval  na deň 19.9. centrálnu oslavu dňa slovenského vojenského letectva. Z našej pobočky sa osláv zúčastnili Ing Sadloň a p. Kamenický. Oslava sa konala v priestoroch leteckého múzea s programom položenia venca k pamätníku letcov a slávnostným príhovorom viceprezidenta SLZ.
K programu patrila i súťaž  pobočiek SLZ vo varení  Prvého ročníka Fatransko
leteckého gulášu, do ktorej sme sa i mi prihlásili. V silnej konkurencii sme obsadili 2 miesto.
V mesiaci október sme si v klube premietli film s leteckou tematikou.
   V mesiaci november sme mali voľnu besedu o leteckých zážitkoch našich členov.
Vo vzájomnej spolupráci s pobočkou Českého zväzu letcov č.18 Vladimíra Vaňka z
Příbora, sme v tomto roku neuskutočnili žiadnu spoločnú akciu. Ponúkli sme naším kolegom spoločnú účasť na leteckom dni. Pre malí záujem ich členov ponuka nebola akceptovaná. Napriek tomu sme s členmi výboru v stálom kontakte a informujeme sa  vzájomne o svojej činnosti. Pre budúci rok máme s predsedom Příborskej pobočky dohodnutú spoločnú návštevu Vojenského historického múzea vo Vyškove.
Záverom môžeme hodnotiť, že naša činnosť v uplynulom roku bola bohatá a pestrá. Akcie ktoré sme organizovali nám priniesli určité uspokojenie.
Výbor ďakuje všetkým členom za ich aktívnu  účasť na našej činnosti.
Vyslovujem presvedčenie, že i v budúcom roku  naša činnosť bude úspešná a úlohy ktoré si vytýčime v pláne činnosti splníme .
                                     
                                                                      späť na mapu stránok

foto z výročky :
foto sa po ťuknutí myšou zväčší

 
 
 
Hľadať
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky